Újabb csapás a Facebook & Co-ra

A mai ítélete az Európai Bíróságnak (sajnos magyarul nem érhető el a sajtóközlemény) rendkívül érdekes fejlemény, amely bár nem elsődlegesen versenyjog, de kis fantáziával már ki is terjeszthető az ítélet alkalmazási köre.

General Data Protection Regulation (GDPR): the Court specifies the conditions for the exercise of the national supervisory authorities’ powers with respect to the cross-border processing of data (europa.eu)

 

Facebook kontra Bundeskartellamt

A Bundeskartellamt mostanában elég aktív. Amikor kijött a hír, a ténylegesen feltett kérdések részletei még nem voltak elérhetőek, de most, hogy újra néztem a kérdést, rá is akadtam. Íme a düsseldorfi bíróság előzetes döntéshozatalra küldött kérdései:

Oberlandesgericht Düsseldorf, Kart 2/19 (V) (nrw.de)

Az első kérdés már csak azért is érdekes, mivel a mélten híres osztrák joghallgatóból Európa adatvédelmi őrévé (:d) vált Max Schrems éppen újabb fontos győzelem kapujában áll.

Az ír hatóság meg fogja tiltani az amerikai adattovábbítást a FB-nak?! (gdpr.news.hu)

 

digitális piacok, facebook, Bundeskartellamt

Az antitröszt jog évtizede

Az elmúlt 10-15 év viszonylagos unalomban telt versenyjogban. Részben annak köszönhetően, hogy a gazdasági erőfölényes ügyeket nem tekintettél prioritásnak az EU-ban, elértük, hogy a 20. sz. elején megfigyelhető állapotok vannak számos piacon. A német versenyhatóság mellett az Európai Bizottság is úgy tűnik felpörgeti a 102. cikket. Ma pl. a Facebook ellen indult vizsgálat. (Lásd itt.) Szó szerint az antitröszt jog évtizede jön :D