Pünkösty András: Tovább élesedik a versenyjogi fellépés a technológiai óriásokkal szemben

Van olyan álláspont, miszerint a versenyjogi szakma számára a 2010-es évek egyfajta tanulóévek voltak az online piacok működését illetően. A technológiai fejlődés, a digitalizáció számos szegmensben modellváltást idézett elő, amelyeket a technológiai vállalkozások rendkívül hatékonyan használtak ki. A jogérvényesítés és szabályozás nem tudott lépést tartani a rendkívüli piaci koncentráció kialakulásával. Alapvető kérdések merültek fel, mivel sok esetben a kárelméletek csupán holisztikus megközelítésben voltak megállapíthatók, így esetenként olyan versenyjogi fogalmakon túli szempontok integrálására is szükség volt, mint a személy döntési autonómiája, vagy privát szférájának védelme. Mi a versenypolitika végső célja? A szakma így jobbára csak követte, sőt egyes összefonódások engedélyezésével szinte asszisztált ahhoz, hogy a digitalizáció következtében fokozatosan átalakultak bizonyos gazdasági és társadalmi tereink, amelyhez kapcsolódó ökoszisztémát a technológiai óriások kontrollálják. Sokak számára a demokratikus nyilvánosság kereteinek gyökeres átalakulása teszi leginkább érzékelhetővé a folyamatot. Napjainkban – a felpörgetett versenyfelügyeleti eljárások mellett – jogalkotási reform is zajlik az Atlanti-óceán mindkét partján. Jelen blogbejegyzésben csokorba szedjük a legújabb fejleményeket.

A kérdés csupán annyi, hogy elvesztegettük-e az évtizedet, vagy megtanultuk a leckét? 

Bővebben a bejegyzés eredeti helyén: Tovább élesedik a versenyjogi fellépés a technológiai óriásokkal szemben - Ludovika.hu

Újabb csapás a Facebook & Co-ra

A mai ítélete az Európai Bíróságnak (sajnos magyarul nem érhető el a sajtóközlemény) rendkívül érdekes fejlemény, amely bár nem elsődlegesen versenyjog, de kis fantáziával már ki is terjeszthető az ítélet alkalmazási köre.

General Data Protection Regulation (GDPR): the Court specifies the conditions for the exercise of the national supervisory authorities’ powers with respect to the cross-border processing of data (europa.eu)

 

Facebook kontra Bundeskartellamt

A Bundeskartellamt mostanában elég aktív. Amikor kijött a hír, a ténylegesen feltett kérdések részletei még nem voltak elérhetőek, de most, hogy újra néztem a kérdést, rá is akadtam. Íme a düsseldorfi bíróság előzetes döntéshozatalra küldött kérdései:

Oberlandesgericht Düsseldorf, Kart 2/19 (V) (nrw.de)

Az első kérdés már csak azért is érdekes, mivel a mélten híres osztrák joghallgatóból Európa adatvédelmi őrévé (:d) vált Max Schrems éppen újabb fontos győzelem kapujában áll.

Az ír hatóság meg fogja tiltani az amerikai adattovábbítást a FB-nak?! (gdpr.news.hu)

 

digitális piacok, facebook, Bundeskartellamt

Az UEFA és a FIFA versenyjogi nyomás alatt

A versenyjogot ismerők számára csak idő kérdése volt :) Több szuperliga klub beperelte a sportszövetségeket :

Összetűz alatt az UEFA és FIFA