Skip to main content

Még egy Facebook mára

Az osztrák Bundeswettbewerbsbeörde vizsgálja[1], hogy a GIPHY Facebook általi felvásárlása nem volt-e bejelentésköteles?

A 2020-as évek egyik nagy felismerése volt, hogy a versenyhatóságok rádöbbentek, hogy a számos radar alatti felvásárlás ahhoz vezetett, hogy nagy technológiai vállalatok a leendő konkurens cégeket még növekedő fázisban felvásárolták. Ebbe a sorba illeszkedik, ha nem is teljesen (mivel nem radar alatti, ha beigazolódik az osztrák versenyhatóság gyanúja) a nevezett ügy.

Mind a Facebook, mind a GIPHY alapvetően amerikai vállalkozás. 2020-ban a Facebook megvásárolta

a GIPHY-t, amelyet az osztrák hatósághoz nem jelentettek be.

Mint ismeretes 2018-ban Ausztriában (és Németországban) az árbevétel alapú küszöbszámok mellett egy új küszöbszámot is bevezettek, amely a tranzakció, felvásárlás értéke alapján tesz bejelentéskötelessé egy összefonódást. Ennek egyik oka – írja a hatóság a közleményében – hogy a magas felvásárlási ár gyakran annak jele, hogy egy innovatív üzleti ötletről és jelentős piaci potenciál lehet a társaságban. A magas felvásárlási érték önmagában nem tesz egy összefonódást bejelentéskötelessé Ausztriában, az is szükséges, hogy ott jelentős tevékenység legyen. Ez utóbbi vizsgálja most az osztrák hatóság, többek között a telekom szabályozó hatóság igénybevétele útján.

 

[1] Lásd sajtóközlemény: Digitalisierung & Wettbewerb: BWB prüft Übernahme von GIPHY durch Facebook - Zusammenschluss wurde bei der BWB nicht angemeldet. 2021.03.29. https://www.bwb.gv.at/news/detail/news/digitalisierung_wettbewerb_bwb_prueft_uebernahme_von_giphy_durch_facebook_zusammenschluss_wurde_b/

 
 

DMA, gazdasági erőfölénnyel való visszaélés, digitális piacok, kapuőrök


© Summit. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.