Skip to main content

Tóth Tihamér: Amazon ítélet – első fokon veszített a Bizottság állami támogatás ügyben

A Törvényszék május 12-i ítélete szerint a Bizottság nem tudta megfelelően bizonyítani, hogy tiltott állami támogatásban részesült az amerikai vállalat, amikor Luxemburg még 2003-ban feltételes adómegállapítási megállapodásra („tax ruling”) jutott vele. A cégcsoporton belüli transzferár megállapítása teljesítette a piaci feltételeket, így nem volt megállapítható a cégnek adott szelektív kedvezmény, ami az egyik feltétele az EUMSz 107. cikkébe ütköző állami támogatás megállapításának. Az Amazon ezzel a döntéssel kb. 250 millió euró visszafizetésétől menekült meg, legalábbis ha a Bizottság nem fellebbez az elsőfokú ítélettel szemben.

A Bizottság az elmúlt tíz évben számos eljárást indított feltételes adómegállapítás tárgyában, olyan vállalatok kapcsán megállapítva tiltott állami támogatást, mint a Fiat, a Starbucks, az Apple, a GDF Suez, vagy a McDonalds. Az ügyek jogi és politikai komplexitást jól mutatja, hogy a brüsszeli vizsgálat és a bírósági per első foka összesen hét évig tartott.

Az adójogi szabályok által megengedett megoldás, mégha a Bizottság szerint csökkenti is a fizetendő adó összegét, nem minden esetben ütközik a versenyjogi tilalomba. Ezen ügyekben a felmerülő transzferár számítása komoly pénzügyi és jogi kérdéseket vet fel.

A Bizottság hol nyer, hol veszít ezekben az összetett ügyekben. A Törvényszék ugyanaznap hozott másik ítélete a francia Engie kapcsán viszont a Bizottságnak adott igazat, melyet természetesen a versenyügyi biztos is üdvözölt.

A feltételes adómegállapítással kapcsolatos versenyjogi ügyekről kollegánk, Békés Balázs írt nemrég egy tanulmányt az IAS-ban, kiemelve, hogy idevágó magyar ügyeket nem vizsgált a Bizottság.

 


© Summit. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.