Skip to main content

Szemelvények a DMA hatástanulmány alapozó tanulmányából - 1. rész

Ha a Digital Markets Act (DMA) vagy a Digital Services Act bizottsági közleményeit szemezgetjük, akkor a DMA egyik alaptanulmányát[1] ott nem tették közzé, de persze ez minket nem akadályoz meg abban, hogy szemezgessünk belőle. :D Az alábbiak nem a mi véleményünk, pusztán szemelvények a tanulmányból.

Mi a probléma és miért probléma?

Mi a probléma természete?

Egyes szolgáltatók kapuőrökké váltak

A szolgáltatások digitalizációja széleskörű innovációval járt együtt, ugyanakkor egyes szereplőket ez hozzásegítette ahhoz, hogy kapuőrök legyenek, azaz ellenőrzik a végfelhasználók által látható információkat és ahhoz történő hozzáférést, a funkciókat, pozícionálást, és az általános szerződési feltételeket azon üzletfelek számára, akiknek az üzlete ezen platformoktól függ. Pl. a németek 58%-a foglalt szállást a booking.com-on keresztük 2019 és 2020 között.

A kapuőrök a tőlük függő üzleti felhasználók üzleti feltételeit alá tudják ásni, illetve alakítani tudják független vállalkozások számára az innováció és belépési feltételeket

Az erős hálózati hatások okán a kapuőrök befolyásul alatt tudják tartani tőlük függő vállalkozásokat, a piachoz való hozzáférést, illetve az egyik piacon meglévő befolyásukat ki tudják terjeszteni más piacokra is. A befolyásuk továbbá tisztességtelen üzleti feltételeket eredményezhetnek a tőlük függő vállalkozások számára, a saját termékeiket előnyös helyzetbe tudják hozni, illetve különböző árukapcsolásokat tudnak sikeresen végrehajtani, amellyel a versenytársak pozícióját áshatják alá.

A nagy digitális platformok kiszorító és diszkriminatív gyakorlatai kiszoríthatnak egyébként innovatív és hatékony piaci szereplőket, vagy megakadályozhatják új piacralépők megjelenését, amely a választék csökkenéséhez vagy magasabb árakhoz vezethet idővel. Összességében az innováció esetén gyakran nem egyenlőek a feltételek és lehetőségek, mert pl. további szereplők nem jutnak hozzá megfelelő és széleskörű információhoz.

Mindez ahhoz vezethet, hogy nem lesznek hatásos versenyző platformok, a fejlesztések elsősorban a kapuőr platformja érdekében/-ára folynak, pl. a jövőbeni felvásárlási remény érdekében.

A szétaprózott megoldási kísérletek jogbizonytalansághoz vezetnek és aláássák az egységes piacot

Mind az Európai Unión belül, mind azon kívül számos kísérlet történt egyes részproblémák megoldására.

 

[1] ‘Digital Markets Act - Impact Assessment Support Study - Annexes’ (2020) <https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/2a69fd2a-3e8a-11eb-b27b-01aa75ed71a1/language-en?fbclid=IwAR3nCABCAPzh9zZgWMO3ogB5aY0b0Qi9WpTau5-cy99t1JEyXkD-yob4xcM>.

 
 

DMA, digitális piacok, kapuőrök


© Summit. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.