Skip to main content

Hamburger fúziókontroll - EU Big Mac szendvics

2021. március 26-án az Európai Bizottság közzétett egy hatástanulmányt. (IP/21/1384 - Mergers: Commission announces evaluation results and follow-up measures on jurisdictional and procedural aspects of EU merger control) A röpke 115 oldalas hatástanulmány itt érhető el: https://ec.europa.eu/competition/consultations/2021_merger_control/SWD_findings_of_evaluation.pdf.

Az uniós fúziókontroll az egyablakos rendszeren alapulva, a "kellően nagy" összefonódásokat fogja fel, amelyet számos hatáskör átruházási szabály finomít. Többek között a Fúziós Rendelet alapján lehetőség van a tagállami hatóságoknak egy összefonódást az Európai Bizottsághoz utalni. 

A Bizottság a szabályozás grammatikai hiányosságát kiemelve, arra bíztatja a tagállami hatóságokat (bár korábban éppen ellenkezőleg, elbátortalanította őket attól), hogy a saját küszöbszámaikat el nem érő összefonódásokat is utalják bátran a Bizottsághoz, ha úgy ítélik meg. (lásd pl. 36., 56., 68. bekezdések).

(Az uniós fúziós szabályozás és a hatáskörmegosztás többek között éppen azon alapul, hogy a küszöbszámok biztosítják azt, hogy tagállamok közötti kereskedelmet érintő összefonódások alapvetően a Bizottságnál landoljanak, a kisebbek pedig ne, így nem életszerűtlen az, hogy a jövőben akár sikeresen is lehet egy ilyen fúziós Bizottsághoz megtámadni a bíróságok előtt hatáskör hiánya okán.)

Ezzel a Hamburger Fúziókontroll megjelenése elkerülhetetlen, a tagállami küszöbszámokat el nem érő és az uniós küszöbszámokat meghaladó összefonódások is a Bizottság előtt landolhatnak, míg a két küszöbszám közöttiek a tagállami hatóságoknál köthetnek ki.

Emlékezteztő:

Fúziós Rendelet 22. cikke: 

A Bizottsághoz történő áttétel

22. cikk (1) Egy vagy több tagállam kérelmezheti a Bizottságtól bármely 3. cikk szerinti összefonódás megvizsgálását, amely az 1. cikk értelmében nem közösségi léptékű, de hatással van a tagállamok közti kereskedelemre, és azzal fenyeget, hogy jelentősen befolyásolja a versenyt a kérelmező tagállam vagy tagállamok területén.

E kérelmet az összefonódás bejelentését, vagy ha azt nem kell bejelenteni, annak az érintett tagállam tudomására hozását követő legfeljebb 15 munkanapon belül kell benyújtani.

Kutatóink kapcsolódó témájú publikációi:

Szilágyi Pál, ‘Az Összefonódások Vizsgálatának Ügyáttételi Lehetőségei’ (2005) I Versenytükör 33

 

© Summit. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.