Skip to main content

Milyen ne legyen a fúziókontroll?: Az Illumina / Grail összefonódás visszásságai

2023. október 12-én az Európai Bizottság elrendelte, hogy az Illumina váljon meg a GRAIL leányvállalatától, amelyet nemrégiben vásárolt meg. Emellé egy fúziókontroll területén szokatlanul magas bírságot is kapott 432 millió EUR formájában nemsokkal korábban.

Az összefonódás az Európai Unió fúziós rendelete alapján nem volt bejelentés-köteles az Európai Bizottsághoz, sem pedig bármely tagállamban. Ennek ellenére Franciaország kérte az összefonódás kivizsgálását az Fúziós Rendelet notórius 22. cikke alapján. Bár a 22. cikk ilyentén alkalmazása szokatlan és mondhatjuk, szerencsétlen, a Törvényszék egyetértett az Európai Bizottság jogértelmezésével.
Az Illumina a tranzakciót végrehajtotta, miközben a 22. cikk alapján indult eljárásban az Európai Bizottság még vizsgálódott, sőt két alkalommal is ideiglenes intézkedéseket hozott.

Az ügy tipikus példája annak, hogyan nem szabadna működtetni egy fúziókontroll rendszert. Egy összefonódás ellenőrzési rendszer kialakítása során elméletben aprólékos mérlegelés eredményeként határozza meg a jogalkotó, hogy ex ante, versenypolitikai célok okán miért nem elégszik meg az ex post kikényszerítéssel. Jelen ügyben azonban a jogalkalmazó tágítja szükségtelenül a határokat, sokak szerint iparpolitikai okokból motivált versenyjogi jogértelmezéssel.


© Summit. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.