Skip to main content

Versenyjog főelőadás

2024 ősz

Versenyjog főelőadás

A kurzus célja komplex áttekintést adni a versenyjogi szabályozásról, különös tekintettel a digitális technológiák szabályozására tekintettel.

Az őszi szemeszter beosztása


09.11. Bevezetés és piacgazdaságtan alapjai

"A szabad piaci verseny az emberiség 90%-át kiemelte a mélyszegénységből kb. 100 év alatt."

Az órán megismerkedünk a versenyjogi szabályozás rövid történetével és olyan alapvető mikroökonómiai fogalmakkal, mint kereslet, kínálat, piaci erő, rezervációs ár, árdiszkrimináció, hatákonyságjavulás, holtteherveszteség és számos szabályozási elmélet.

Aki erről lemarad nem fogja érteni a félévben a tárgyat!

Bővebben


09.18. Alapfogalmak: érintett piac, vállalkozás, piaci erő és gazdasági erőfölény. A verenyfelügyeleti eljárások alapjai.


09.25. Versenykorlátozó megállapodások joga, kartellek és horizontális együttműködések. A kartellek felderítéséhez kapcsolódó egyes eljárási kérdések és jogintézmények.


10.02. Versenykorlátozó megállapodások joga, vertikális megállapodások. Munkaerőpiaci versenyjogi kérdések, algortimusok által történő együttműködések és ökoszisztémák versenyjogi kérdései.


10.09. Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés: alapok, kiszorító és kizsákmányoló visszaélések.


11.06. Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés: digitális piacok szabályozása (DMA, DSA) a piaci erő vonatkozásában, ökoszisztémák és platformszabályozás. Az adatgazdaság versenyjogi kérdései.


11.13. Oligopolisztikus piacok és közös gazdasági erőfölény. Fúziókontroll: alapfogalmak, összefonódás tényállás egyes eljárásjogi kérdések.


11.20. Fúziókontroll: érdemi fúziós teszt, fúziók a digitális piacokon, gyilkos és radar alatti felvásárlások.


11.27. Fogyasztóvédelmi közjog, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok joga és sötét mintázatok.


12.04. A versenyjog és a DMA, DSA eljárásjoga. Magánjogi jogérvényesítés, kollektív keresetek.


12.11. Állami támogatások joga: alapfogalmak, eljárási kérdések és speciális esetek, különös tekintettel a nemzetközi adózási kérdésekre és a válságkezelésre.


© Summit. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.