Skip to main content

Firniksz Judit – Dömötörfy Borbála: A logisztika a láthatóság ára?

Avagy milyen tanulságokat hozhat a platformok működése számára az olasz Amazon fulfilment ügy?

Az AGCM (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) az egyik legaktívabb nemzeti versenyhatóság a digitális piacokat érintő antitröszt eljárások terén. Múlt héten az olasz hatóság az ún. FBA („Fulfilment by Amazon”) ügyben szemléletformáló döntést hozott, amelynek jelentőségét 1,28 milliárd euro összegű bírság kiszabásával emelte ki. Az ügy az Amazon.it azon gyakorlatát érinti, mely szerint a ’Prime’ címke használatának előfeltételeként szabta az erőfölényes vállalkozás saját FBA szolgáltatásának igénybevételét partnerei számára.

Az ügy hátterét az a piaci trend képezi, hogy az online értékesítéssel szemben támasztott egyre növekvő vevői

igények mentén felgyorsultak és összekapcsolódtak az értékláncbeli  folyamatok is. A fulfilment valójában olyan integrált logisztikai szolgáltatás, amely valamely termék teljes útját lefedi a vevői döntéstől az áru átvételéig. Ez az út akkor indul, amikor a vevő megvásárolja a terméket a webáruházban, és egészen odáig tart, amíg kézbe nem veheti azt. Az online értékesítésnél a kereskedők számos esetben kiszervezik a fulfilmentet, így átadva a raktározást, a rendelések feldolgozását, a csomagolást, kiszállítást érintő feladatokat. Egyes fulfilment szolgáltatók tevékenysége kiterjed még a számlázási, ügyfélszolgálati és visszáruzási tevékenységre is. Az Amazon.it, amelyről az AGCM megállapította, hogy erőfölényben van a gyakran platformokként hivatkozott ún. online közvetítő szolgáltatások olaszországi piacán, az FBA révén a fulfilment szolgáltatások terén is jelentős piaci szereplőként van jelen.

Az e-kereskedelem térnyerésével azonban nem csupán a logisztikai folyamatok változtak meg, hanem az értékesítésnek olyan új sikertényezői is kialakultak, mint a láthatóság, az online kereskedői jelenlét közvetítése a fogyasztók számára.

A láthatóságot és az értékesítésnövelést biztosító előnyök alapvetően meghatározzák a platformokon keresztül értékesítő kereskedők mozgásterét, hiszen az online piacterek akár számos versenytársuk kínálatát egyesíthetik. Az Amazon.it platformján a ’Prime’ címke a legfontosabb ezen a téren, hiszen a platform az ilyen címkével megjelölt kereskedői számára megkönnyíti a bő hétmilliós törzsvásárlói kör elérését; részvételi lehetőséget biztosít az Amazon.it által szervezett speciális időszaki akciókban (így például a Black Friday-ban), és végül, de nem utolsó sorban nagyobb valószínűséggel sorolja be a kereskedő termékeit a platform ún. Buy Box felületén megjelenített kiemelt ajánlatok közé.

E sajátosságokat is figyelembe véve az AGCM arra a megállapításra jutott, hogy az Amazon.it árukapcsolás révén visszaélt az erőfölényével, amikor az általa működtetett online piacteret igénybe vevő kereskedők számára csak akkor tette lehetővé a ’Prime’ címke használatát, ha e kereskedők egyidejűleg az FBA szolgáltatást is igénybe vették. A kép teljességéhez az is hozzátartozik, hogy azoknak a kereskedőknek, akik nem vették igénybe az FBA szolgáltatást, szigorú teljesítménymutatóknak kellett megfelelniük, vállalva annak a veszélyét, hogy az elvárt eredmények elmaradása esetén az Amazon.it felfüggeszti kereskedői státuszukat.

Az Amazon.it magatartásának megítélésénél az AGCM figyelembe vette, hogy az hátrányosan érintette az FBA-hoz hasonló jellegű és színvonalú fulfilment szolgáltatásokat nyújtó logisztikai vállalkozásokat, és az Amazon.it platformpiacon fennálló erőfölényének a fulfilment piacra történő kiterjesztését vonta maga után. Ezzel párhuzamosan az Amazon.it által előírt feltételek betartása mellett az FBA igénybevételével járó feltételek a más platformokon történő megjelenés terén is jelentős visszatartó erőt jelenthetett e kereskedők számára.

Az ügy végső kimenetele igen jelentős a platformok jövőbeli gyakorlatának alakulása szempontjából, mivel az AGCM a bírságon túlmenően magatartási kötelezettségeket is előírt az Amazon.it számára, így a döntéstől számított egy éven belül az Amazon.it-nek a kedvezmények és láthatóság terén tisztességes és nem diszkriminatív feltételrendszert kell kialakítania, és közzétennie.


© Summit. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.