Skip to main content

Közel 500 millió Euró bírságot várhat a Booking.com

A spanyol versenyhatóság várhatóan nyáron közel 500 milló Euróra bírságolja a Booking.com-ot versenykorlátozó magatartás miatt. A Booking.com jelentésében a monopolizációt említik, írja a Financial Times: "A szabályozók versenyellenes magatartással vádolták az ügynökséget, például azzal, hogy megakadályozta, hogy a hazai szállodai csoportok olyan ajánlatokat kínáljanak, amelyek olcsóbbak a saját oldalukon, mint a booking.com-on."

A Versenyjogi Kutatóközpontban már 2013-ban arra jutott a kutatásunk, hogy a szűk árparitás súlyosan versenykorlátozó. Idén a jogalkotó is úgy néz ki lép és betiltja a szűk árparitást Magyarországon, azonban antitröszt alapon emiatt Magyarországon eljárás nem indult annak ellenére, hogy egyértelmű versenykorlátozó hatásai vannak a szűk árparitásnak és a potyautas hatás megítélése is kétoldalú.

A versenyjog aktuális kérdései 2023 - diák

Milei beszéde Davosban - 2024. január 18.

Automatikus fordítás. 

"Jó napot kívánok, köszönöm szépen. Azért vagyok ma itt, hogy tájékoztassam Önöket arról, hogy a nyugati világot jelentős fenyegetés fenyegeti. Veszélyben van, mert azok, akiknek a nyugati világ értékeit kellene megvédeniük, olyan világnézet által irányítottak, amely elkerülhetetlenül a szocializmushoz, és következésképpen a szegénységhez és a gazdasági nélkülözéshez vezet.

Sajnos az elmúlt évtizedekben a nyugati világ legfőbb vezetői - egyeseket a másokon való segítés jószándékú vágya, másokat pedig a kiváltságos kaszthoz való tartozás vágya motivált - feladták a szabadság modelljét annak különböző változataiért, amit kollektivizmusnak nevezünk. Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk, hogy a kollektivista kísérletek soha nem jelentenek megoldást a világ polgárait sújtó problémákra, hanem inkább azok okai. Higgyék el, nincs nálunk, argentinoknál jobb tanúbizonyságot tenni erről a két kérdésről.

Amikor 1860-ban felkaroltuk a szabadságot, 35 év alatt a világ első domináns hatalmává váltunk. 35 év alatt az első világhatalom lettünk. Míg amikor az elmúlt 100 évben felkaroltuk a kollektivizmust, láthattuk, hogy polgáraink hogyan kezdtek el szisztematikusan elszegényedni, míg végül a világ 140. helyére, a világ 40. helyére zuhantak.

Mielőtt azonban ezt a vitát lefolytatnánk, fontos lenne, hogy először is megnézzük azokat az adatokat, amelyek alátámasztják, hogy a szabadpiaci kapitalizmus miért nem csak egy lehetséges rendszer a világszegénység megszüntetésére, hanem az egyetlen erkölcsileg kívánatos rendszer is, amellyel ezt elérhetjük. Ha megvizsgáljuk a gazdasági fejlődés történetét, láthatjuk, hogy a nulladik évtől 1800 körülig a világ egy főre jutó GDP-je gyakorlatilag állandó maradt a referencia-időszakban. Ha megnézzük a gazdasági növekedés alakulásának diagramját az emberiség történelme során, akkor egy hokiütő alakú diagramot látunk, egy exponenciális függvényt, amely az idő 90%-ában állandó maradt, és a 19. századtól exponenciálisan felfelé lő.

Milei, Davos, 2024

Új szabályozási (DMA és OTA) javaslat

Felkerült nemrégiben a T/6547. sz. törvény javaslat: A magyar fogyasztók és vállalkozások érdekében történő fellépésről

A törvényjavaslat meghatározza a kapuőr és az online-szálláshelyközvetítő fogalmát, és számukra bizonyos kötelezettségeket tervez előírni. Ami az OTA-kat illeti ez azt jelenti, hogy a tervezet alpaján:

 • magyarországi személyes, telefonos és elektronikus elérhetőséggel is rendelkező ügyfélszolgálati irodát is kell működtetniük;
 • a panaszokat 30 napon belül érdemben meg kell válaszolni;
 • a szálláshely-szolgáltatókkal kötött szerződésekben tilosak és semmisek a tisztességtelen szerződési feltételek; így pl.
  • magyar hatóságokhoz való fordulás korlátozása
  • olyan fizetési határidő megállapítása az OTA számára, amely határozatlan idejű, vagy a teljesítéstől számított 45 napnál hosszabb;
  • árparitási kikötés (szűk);
  • kölcsönös fizetési kötelezettség esetén fizetési biztosíték egyoldalú előírása;
  • annak előírása, hogy az OTA számára vita esetén a vitatott összeget mindenképpen meg kell fizetnie;
  • az OTA felelősségének kizárása a szálláshely-szolgáltatóval szemben a szerződéses kötelezettségek végrehajtásához az OTA által bevont harmadik személyes magatartásáért;
  • az OTA felelősségének teljes kizárása az OTA által közzétett, harmadik személy által megfogalmazott vélemény, értékelés tartalmával kapcsolatban.

A fenti kérdésekben előírják a GVH hatáskörét. 

 

Az érintett piacon kívül realizált hatékonyságjavulás

Az OECD a napokban jelentetett meg egy háttértanulmányt az érintett piacokon kívül realizált hatékonyságjavulásokról. 

Az érintett piacon kívüli hatékonyságjavulás (OOM) egy piaci magatartás (például egy összefonódás vagy megállapodás) olyan előnyös hatásaira utal, amelyek az érintett piacon kívül jelentkeznek, tehát máshol, mint ahol a versenykorlátozás miatti kár megfigyelhető vagy várható. Ezek a hatékonyságjavulások különböző formában jelentkezhetnek, például költségmegtakarítás, innováció vagy a termelési képességek javítása formájában, de nem kapcsolódnak közvetlenül ahhoz a piachoz, ahol a versenyellenes kérdéseket értékelik.

A versenyjoggal összefüggésben a versenyhatóságok egy vállalati fúzió vagy üzleti megállapodás hatásának értékelésekor általában arra összpontosítanak, hogy az ügylet csökkenti-e a hatásos versenyt az adott piacon.


© Summit. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.