Dömötörfy Borbála – Firniksz Judit: A piacokon átívelő verseny szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalatok: hosszú elnevezés, gyors beavatkozás…

A Bundeskartellamt (BKA) 2021. december 30-án hozta meg első határozatát a német versenytörvény (GWB) tavaly januárban hatályba lépett 19a szakasza alapján. A GWB 19a szakasza egy speciális erőfölényes szabályként is felfogható, amelynek az a célja, hogy a BKA számára lehetővé tegye a hatékony és megfelelő időben történő fellépést a nagy digitális cégek bizonyos versenykorlátozó magatartásaival szemben. A GWB a cégek e csoportjára külön fogalmat alkotott, a piacokon átívelő verseny szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalatoknak (’companies of paramount significance’) minősítve azokat.

Firniksz Judit – Dömötörfy Borbála: A logisztika a láthatóság ára?

Avagy milyen tanulságokat hozhat a platformok működése számára az olasz Amazon fulfilment ügy?

Az AGCM (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) az egyik legaktívabb nemzeti versenyhatóság a digitális piacokat érintő antitröszt eljárások terén. Múlt héten az olasz hatóság az ún. FBA („Fulfilment by Amazon”) ügyben szemléletformáló döntést hozott, amelynek jelentőségét 1,28 milliárd euro összegű bírság kiszabásával emelte ki. Az ügy az Amazon.it azon gyakorlatát érinti, mely szerint a ’Prime’ címke használatának előfeltételeként szabta az erőfölényes vállalkozás saját FBA szolgáltatásának igénybevételét partnerei számára.

Az ügy hátterét az a piaci trend képezi, hogy az online értékesítéssel szemben támasztott egyre növekvő vevői

Sustainability and competition law - 10. December 2021.